Geplaatst op 26 augustus
Maatjes dementie van harte welkom!
In de gemeente Ede wonen ongeveer 2000 mensen met dementie. Een aantal krijgt regelmatig, via welzijnsorganisatie Malkander, bezoek van één van de twaalf ‘maatjes dementie’. Zo ontlasten deze vrijwilligers ook een deel van de ruim 5500 mantelzorgers die voor iemand met dementie zorgen.
Matchen is een vak
Sociaal werker bij Malkander Folker Kooistra: “De casemanager dementie schakelt mij in als iemand een maatje nodig heeft. Op basis van interesses matchen we die met de best passende vrijwilliger. Vervolgens maakt die de vrijwilliger samen met de casemanager kennis met de cliënt en liefst ook met een mantelzorger. Is er een klik? Dan regelen de mensen zelf de frequentie, duur en invulling van de bezoekjes. Bij Malkander kijken we of de cliënt en omgeving meer ondersteuning nodig hebben. We bieden de partner, mantelzorgers en familie bijvoorbeeld onze cursus ‘Omgaan met dementie’ aan.”
Geen open vragen
Maatjes dementie krijgen bij Malkander training op maat en houden contact met de casemanager. Folkert: “Tweemaandelijks komt de groep bij elkaar en wisselt ervaringen uit. Ook bespreken we de diverse methodieken die men kan inzetten, maar ook thema’s als grenzen stellen.”
Gerda Kemman: “Na mijn pensioen wilde ik iets voor anderen betekenen en ik ben nu tien jaar maatje dementie. De vrijwilligers leren van elkaar en ik deel graag mijn ervaring. Ik stel bijvoorbeeld geen open vragen, omdat mensen daarvan in de war raken. Want al kent dementie veel vormen en stadia, de voortdurende achteruitgang van het geheugen is er vrijwel altijd. Ook verandert de persoonlijkheid vaak, wat voor de mantelzorger moeilijk is. Goed contact met de naasten is dan extra belangrijk: samen de zorgen bespreken en kijken wat helpt. Daarvoor kan ik gelukkig ook bij de casemanager terecht.”
Mantelzorger ondersteunen
Gemiddeld zorgen mantelzorgers 39 uur per week voor iemand met dementie, 53% daarvan is zwaar belast. Een bezoek van een maatje aan hun naaste biedt, behalve fijne uurtjes voor de cliënt, juist ook de mantelzorger tijd voor zichzelf. Gerda: “Soms leest iemand een boek, gaat even winkelen of spreekt af met vrienden.” Gerda besefte direct dat ze niet ‘zomaar’ kan afzeggen. Maar ze heeft er veel plezier in: “Anders houd je dit niet vol. Ik neem pas afscheid als iemand overlijdt. Dat is zeker verdrietig, maar de mensen zijn vooral heel blij dat ik er voor hen was. Dat geeft veel voldoening.”
Openheid en alert zijn
Folkert: “Dementie overkomt je! Maar men schaamt zich nog te vaak en vertelt het niet. Ik zeg dan: vertel het je familie, vrienden en buren en vraag om hulp. Vertel het ook bij de koffieclub of de sportvereniging. Men doet vaak alles om iedereen er bij te houden. Malkander kan altijd meedenken en uitzoeken wie daarbij kan helpen. Buren, vrienden en kennissen kunnen óók wat alerter zijn en bijvoorbeeld met iemand met dementie gaan wandelen. Sociale bezigheden, sportieve uitdagingen, passende spelletjes: alles helpt om die aardige buurman of behulpzame vriendin langer gezond en actief te houden én zo help je ook de mantelzorger.” Het aantal mensen met dementie neemt helaas explosief toe, en het aantal aanvragen voor een maatje dus ook. Nieuwe vrijwilligers zijn dan ook van harte welkom.
Dementieweek Ede 16 tot en met 21 september
In Ede bieden veel organisaties ondersteuning aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Malkander werkt hierin onder andere samen met het Odensehuis, het Alzheimer Café Ede, Eureka Otterlo Opella en de kerken. Belangrijk zijn ook de mantelzorgtrefpunten in de wijk- en buurthuizen.
Van 16 tot en met 21 september 2024 is de Dementieweek Ede en zijn er veel extra activiteiten met als thema ‘Samen in Beweging’. Kijk voor meer informatie over het aanbod van Malkander, cursussen en de Dementieweek op www.malkander-ede.nl of bel 0318-20 80 80. Mailen kan ook via info@malkander-Ede.nl.