Geplaatst op 16 januari
Oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht verliepen in Ede niet zoals gehoopt. De jeugdoverlast werd landelijk nieuws en de beschuldigingen (op social media) kwamen onder andere terecht bij de jongerenwerkers van Malkander. Een van hen is Mariam Chaoui en zij baalt van de situatie. ,,Dit zagen wij absoluut niet aankomen."
Chaoui maakt graag tijd vrij om tekst en uitleg te geven in het onderkomen van Malkander aan de Galvanistraat in Ede. ,,Er gaan juist zoveel dingen wel goed en het is heel erg jammer dat het jaar zo is begonnen." Mariam Chaoui is inmiddels acht jaar jongerenwerker bij Malkander. Ze is actief in Ede centrum en geeft aan dat de werkwijze de afgelopen jaren anders is geworden. ,,We moeten het helaas doen met minder geld. Vroeger waren er verschillende buurthuizen en dat was een warm welkom voor de jongeren. Ze konden er bijvoorbeeld na schooltijd prima terecht."
- "We gaan nu naar de jongeren toe, in plaats van dat we ze een veilige plek kunnen bieden"
Voor alle doelgroepen, van kleuters tot aan jongeren die loopbaanbegeleiding nodig hadden, was er wat te doen. Zo'n vijf jaar geleden werd dat, door de bezuinigingen, anders en de buurthuizen sloten hun deuren. ,,Nu we geen echt onderkomen meer hebben gaan we naar de jongeren toe. Dat doen we in kleding met ons herkenbare logo en op de scooter. Dat kan in het centrum zijn, maar ook onder een viaduct. We willen de jongeren duidelijk maken dat we er voor ze zijn. Dat doen we tijdens onze ronde. Ook tijdens oud en nieuw hebben we onze rondes gedaan", legt Chaoui uit.
- "We hebben een meer verbindende en ondersteunende rol"
Anno 2020 zijn er in Ede zes jongerenwerkers en dat is nog ongeveer de helft van vijf jaar geleden. ,,We hebben een meer verbindende en ondersteunende rol. Waar nodig verwijzen we de jongeren door naar bepaalde instanties." Er is vanuit Malkander gezocht naar locaties om de doelgroep te ontmoeten, bijvoorbeeld via kerken, maar dat is niet gelukt. Wel is het zo dat op bepaalde momenten een wijkruimte gebruikt kan worden. ,,Als er bijvoorbeeld vanuit een groepje jongeren een concrete vraag is, gaan we daar zitten. Sociale teams, BOA's en wijkagenten maken ook gebruik van zo'n onderkomen. De lijntjes zijn dus kort." Ook via social media hebben de jongerenwerkers contact met de doelgroep. ,,Dat biedt mogelijkheden, want zij kunnen ons vaak ook dingen leren. Bijvoorbeeld over de nieuwste trends. We kunnen zo de positieve kanten van jongeren stimuleren", zegt Chaoui.
- "Jongeren organiseren zelf, en dat supporten we"
Ze geeft aan dat er op initiatief van de jongeren ook activiteiten georganiseerd worden. ,,We hadden een jaartje geleden onder andere het feest Let's Glow. Dat vond plaats bij Astrant en daarmee bereikten we honderd jongeren. Eind november vond een karaoke avond plaats. Er was weinig budget en jongeren namen zelf het initiatief om winkeliers te benaderen voor sponsoring. Dat is positief."
In Ede Zuid kwamen jongeren met een Mobiele Ontmoetings Plek (MOP). ,,Ze hebben een oude SRV wagen getuned en dat ziet er prachtig uit." Deze mobiele ruimte staat op verschillende plekken in de wijk en biedt ruimte voor de jongeren om samen te komen. Diverse activiteiten organiseren, positieve kanten van jongeren benadrukken en goed gedrag belonen: de jongerenwerkers steken veel energie in de doelgroep.
- "We hebben er allemaal belang bij dat het rustig blijft"
Nog even terug naar de laatste dag van het jaar, die overigens prima begon. ,,Natuurlijk wisten we dat jongeren die dag behoefte hebben aan een leuk programma. Er was dan ook van alles te doen, waaronder een voetbaltoernooi. Ook de zogenaamde buurtvaders zijn ingezet, want we hebben er allemaal belang bij dat het rustig blijft", geeft Chaoui aan. Er was veelvuldig overleg met onder andere handhavers en politie. ,,Iedereen heeft daar zijn eigen rol in." Voor meiden van veertien tot twintig jaar was er ook een bijeenkomst. Daarbij kwamen verschillende thema's aan de orde, zoals grenzen aangeven, social media en praten over de relationele sfeer.
Toch ging het mis in Ede. ,,Een kleine groep jongeren haalt rottigheid uit, maakt daar een filmpje van en plaatst dat op internet. Anderen zien het en sluiten zich aan. Natuurlijk is het niet goed te praten, maar het is wel van alle tijden dat er soms iets misgaat. Er wordt door de betreffende jongeren duidelijk niet nagedacht over de consequenties van dit gedrag. Ze missen oorzaak en gevolg. Gelukkig zijn er ook jongeren die elkaar corrigeren."
- "Ons werk is niet alleen op 31 december, maar het hele jaar door"
En verder: ,,Ik denk niet dat wij als jongerenwerkers hadden kunnen voorkomen dat het zo mis zou gaan tijdens de afgelopen jaarwisseling. Het is niet onze taak om te handhaven. We doen er alles aan om door het jaar heen een goede relatie met de jeugd op te bouwen en ze bewust te laten worden van wat voor gevolgen je acties hebben; óók tijdens oud en nieuw. Het was een heel groot incident, maar verder in de gemeente is het overal goed gegaan."
Door Barry Wensink (journalist Ede Stad)