Geplaatst op 7 november
Lees hoeveel energie deze avond losmaakte bij bewoners.
“Zonder inhoudelijke agenda, kom je uit bij wat bewoners zelf écht belangrijk vinden!”
De hoogbouw in Ede-Zuid bestaat uit acht flats. Het ‘Achter de voordeur’-team is langs de deuren geweest om gesprekken te voeren. De eerste vraag is hoe het met de bewoners gaat, daarna krijgt het team natuurlijk ook te horen wat mensen vinden van hun buurt. Wat ze leuk vinden en wat er mist. Aanleidingen en plekken om elkaar te ontmoeten bijvoorbeeld. Niet iedere flat heeft zo’n plek. Het was de aanleiding voor een themabijeenkomst. Lisan Verboom, sociaal werker bij Malkander, leidde de avond.
Ze vertelt over het idee. “Wij werken vanuit de principes van Asset Based Community Development (ABCD). We creëren ontmoetingen en verbinden mensen op ‘haakjes’; dingen die ze delen en waar ze mee aan de slag willen. Ontmoeting was het haakje voor deze bijeenkomst. In het programma vlieg je dat niet direct heel inhoudelijk aan. Je maakt vooral ruimte om kennis te maken en te kijken wat er dan gebeurt.”
Aanvullend werken
Lisan ontwierp een avond waar ook de gemeente en woningcorporatie zich in konden vinden. “Van tevoren heb ik de professionals nog meegenomen in de ABCD-principes. Met de metafoor van de koelkast en het koken. Voordat je begint met koken, kijk je eerst in de keukenkastjes en koelkast wat er allemaal al is. Want je hebt van alles in huis. In buurten is dat niet anders. Maar dat moet je ontdekken. Je moet in de kastjes en koelkast van de buurt kijken. Professionele organisaties doen dat niet altijd en bepalen meteen wat er nodig is. In ABCD werk je juist aanvullend op alles wat er al is.”
Zonder inhoudelijke agenda
De 10 professionals en 20 bewoners leerden elkaar beter kennen door de openingsvraag: ‘wat doe je als je de tijd vergeet?’ Lisan: “Zo leer je elkaar op een andere manier kennen. Daarna hebben we op een plattegrond samen verkend wat er al is en nog ontbreekt. Vervolgens gingen mensen met flatgenoten in gesprek, met drie vragen: wat doe je wel eens met iemand in de flat? Is er iets wat je wel eens voor iemand doet in de flat? Is er wel eens iets wat iemand in de flat voor jou doet? Dit gaf een beeld van het sociaal verkeer. Twee mensen ontdekten bijvoorbeeld dat ze boven elkaar wonen, maar altijd een andere lift (even en oneven) nemen. Anderen bleken de liefde voor paarden of kleding maken te delen. Zo gaat het altijd als je de avond zo aanvliegt! Zonder inhoudelijke agenda, kom je uit bij wat bewoners zelf écht belangrijk vinden.”
Regie bij bewoners
Uiteindelijk kwam ook de wens om elkaar ontmoeten kwam naar boven. Lisan: “De vraag is nu hoe we daarmee verdergaan. Aanhaken bij de vijf flats op de lange zijde is een stap te ver voor de bewoners van de drie andere flats. Woonstede heeft daar nu wel een woning vrij waar misschien wat in mogelijk is. Maar dat deel van de oplossing ligt nu bij hen en niet bij de bewoners. Terwijl er veel energie bij hen is om iets te doen.” Lisan wil de regie terug bij bewoners zelf. “Daar ga ik mee aan de slag. Want we hoeven in dat opzicht ook niet te wachten op die ruimte. In andere flats ontmoeten mensen elkaar voor koffie in de entreehal of voor de deur. En daar zijn weer allerlei activiteiten en ontmoetingen uit ontstaan.”