Geplaatst op 16 november
Een ochtend vol ‘haakjes’ in Groot Haversteeg
In flat Groot Haversteeg staat community builder Katja al met een dame te praten als ik aan kom lopen. De vrouw schrijft graag, bijvoorbeeld als vrijwilliger van de Zonnebloem. Haar vriend woont in de flat en is er behoorlijk actief, bijvoorbeeld rondom afvalverwerking. De vrouw vertelt over hoe graag ze schrijft. In de hal hangt een mooie vitrinekast met allerlei informatie. Daar zouden toch ook mooie interviews met flatbewoners kunnen hangen? Als community builder die vanuit ABCD werkt, denk je altijd vanuit ‘haakjes’: passies of talenten van mensen. Dingen die ze vaak in gesprekken aanreiken omdat ze er graag over praten.
Wat ook fijn is als je vanuit ABCD wilt werken: dat er een plek is voor ontmoeting. Voor als mensen aangeven dat ze best iets zouden willen organiseren. Die ruimte is er. Sterker; het zijn er wel drie: een atelier, een huiskamer en een soort van vergaderruimte met een grote Tv! Het zijn de oude Doe- en Leerplaats-ruimten die vanaf nu misschien ook wel beschikbaar zijn voor bewonersinitiatieven.
Verkopen, delen, weggeven
De bewonerscommissie en een bewoonster van de derde etage denken na over een Weggeefkast. Die zou mooi in de voormalige Doe- en Leerplaats kunnen staan. Er is nog wel een probleempje; je kunt er niet zomaar in. De woningcorporatie denkt na over een zijingang, zoals bij de Elskamp-flat. Daar organiseren ze regelmatig een Kledingbeurs. Dat past ook wel bij het idee van een Weggeefkast. Er zijn vast bewoners die het leuk vinden hun kleding aan te bieden als ze zelf weer kleding van een ander mee mogen nemen. En wat te denken van huishoudelijke apparatuur? Op maandag kunnen bewoners grof vuil aanleveren bij Ali van de bewonerscommissie. Op andere momenten kunnen ze ook terecht bij bewoner Marinus. Bij wat er wordt ingeleverd zitten regelmatig apparaten die het nog prima doen. En Marinus zelf heeft zelf zo’n 3.000 LP’s! Die verkoopt hij nu via Marktplaats, maar dat zou misschien ook wel in de flat kunnen. Iedereen heeft wel iets te verkopen, delen of weg te geven! Het lijkt wel een flat-haakje om samen eens iets te organiseren waarbij bewoners hier ruimte voor krijgen. Dat zou tot tal van ontmoetingen leiden!
Samen
Een mevrouw is op weg naar de lift. Ze heeft geen tijd voor koffie, maar blijft wel even hangen bij Katja. Want alleen al het feit dat Katja in de hal staat met koffie, thee en koekjes leidt al tot positieve reacties. Katja staat er deze week niet op dinsdag, maar op maandag. Het is positief dat dit bewoners opvalt. De vrouw belooft volgende keer langs te komen, want ze wil graag meedenken over dingen die ze samen met anderen zou kunnen organiseren. Ze oppert om daar ook anderen bij te vragen. Zoals de zeer actieve bewonerscommissie in de flat. Of Piet, de man van de schrijfster, die al eerder aangaf mee te willen helpen rondom afval. De vrouw wil zelf wel iets doen met kinderen en afval. Een prikactie bijvoorbeeld en daarna met zijn allen gezellig afsluiten met wat lekkers te eten en drinken? Dat kan prima in de ruimten die nu beschikbaar zijn. De huiskamer-ruimte komt uit op het grasveld achter de flat. Volgens een bewoner die de hal inloopt, en net haar man uit het ziekenhuis heeft opgehaald, staat daar een boom staat waarin al jaren een vuilniszak hangt. Als de kinderen die vuilniszak uit de boom halen, zou dat een gevoel van een nieuwe start kunnen geven. Zover is het nog niet. Maar op ‘haakjes’ zit energie, dus wat niet is, gaat vast en zeker nog komen.
Graag wat doen
Net voordat we de spullen willen opruimen, komt er nog een bewoner bij ons staan. De man woont al 14 jaar in de flat en vindt dat er best veel wordt georganiseerd. Hij doelt daarbij vooral op onderhoudsachtige zaken, niet zozeer op activiteiten. Maar als die er zijn, leest hij het wel op het prikbord. Katja vraagt of hij zelf niet iets zou willen doen of organiseren. De man vertelt dat hij nog druk is, met zijn werk. En vertelt over zijn ervaringen sinds hij in de flat woont. Dat er wel een en ander in de omgang met elkaar is veranderd. Het was vroeger allemaal wat netter en vriendelijker. Hoe krijg je dat terug? We vertellen hem dat een start kan zijn dat je elkaar meer ontmoet. Zodat je elkaar weer leert kennen. Hij knikt en vindt het goed dat we hier staan. Hij haakt volgende keer graag weer aan voor koffie. Mits hij niet hoeft te werken.