Geplaatst op 18 April
Op pad met Sevda Durusoy, sociaal werker in De Dorpen.
Soms stuur ik een foto naar mijn familie of vrienden, of deel ik iets op sociale media. Dan krijg ik vaak de vraag: Wat doe jij voor werk? Je bent toch geen boerin? Mijn antwoord? Nee, ik werk in de dorpen van Ede. Maar het platteland doet me goed! Klompen aan en gaan!
In de dorpen van Ede voelt men soms een kloof met de stad, en dat is begrijpelijk. Koeien laten grazen tussen flatgebouwen brengt nu eenmaal de nodige uitdagingen met zich mee. Maar er zijn ook minder zichtbare verschillen. De dynamiek tussen huisartsen en patiënten, bijvoorbeeld, is in de dorpen heel anders dan in de stad. Volgens aantoonbare cijfers weten mensen in Ede-stad de huisarts sneller te vinden voor welzijnsproblemen dan in de dorpen. Heeft dit te maken met cultuur, cohesie of onwetendheid? Want ook veel dorpsbewoners kampen met stress, eenzaamheid of sombere gevoelens, die zich vaak uiten in lichamelijke klachten, isolatie. Een pil is dan niet altijd de oplossing. Welzijn op Recept biedt in de dorpen van Ede een waardevol alternatief.
Als sociaal werker bij Malkander kijk ik samen met inwoners naar passende activiteiten, zoals wandelgroepen, creatieve workshops of koffiemomenten. Dit helpt mensen om nieuwe mogelijkheden te ontdekken, meer energie te krijgen en een sterk sociaal netwerk op te bouwen.
Voor wie graag meer wil bewegen, maar liever niet alleen, is er bijvoorbeeld in Harskamp een wekelijkse wandelgroep. Dit initiatief van Sportservice De Vallei is uitgegroeid tot een vaste activiteit waar iedereen welkom is. Samen hebben we al heel wat kilometers gewandeld, en tijdens de wandeluitdaging liep ik ook meerdere keren mee. Het is een fijne manier om in beweging te komen, sociale contacten op te doen en even het hoofd leeg te maken. Voor sommige mensen is het een hele uitdaging om naar een activiteit, de supermarkt of de huisarts te gaan. Mobiliteit en vervoer kunnen grote obstakels vormen, vooral in dorpen waar wegen niet altijd goed toegankelijk of zelfs gevaarlijk zijn. Dit geldt zeker voor mensen die meer buitenaf wonen. In soortgelijke situaties denken we graag mee over mogelijke oplossingen, die soms dichterbij liggen dan je zou denken. Zoals buurtbusjes, Automobiel of vrijwilligers vervoer wanneer dit bij de activiteit wordt aangeboden.
Meer weten over activiteiten? Of een heel andere vraag? Ik kom graag bij op huisbezoek! Ik stap weer door.. Ajuus
Meer informatie?
Wil je meer informatie of heb je vragen, bel met de sociaal werkers van team de dorpen van Malkander via 0318 208080. Je kunt ook een e-mail sturen naar dedorpen@malkander-ede.nl